Mieszkańcy regionu śródziemnomorskiego na co dzień korzystają ze zdrowej diety. Algieria, Cypr, Egipt, Francja, Grecja, Włochy, Libia, Malta, Maroko, Portugalia i Hiszpania to kraje których mieszkańcy mają niską zawartość tłuszczów nasyconych, ale cieszą się z wysokiej zawartości błonnika. Różne raporty sugerują, że poziom zachorowań na  choroby serca i liczba zgonów z powodu zawałów serca jest niższa w krajach śródziemnomorskich niż w innych. Sekret kryje się w diecie, a także w większej aktywności fizycznej. Przyjęcie diety śródziemnomorskiej i wprowadzenie do swojego życia większej ilości ćwiczeń może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca. Dieta śródziemnomorska składa się z owoców, warzyw, ziemniaków, fasoli, orzechów, nasion i ziaren. Najlepiej też usunąć czerwone mięso z diety, bo jest szkodliwe dla serca, gdyż jest pełne tłuszczów nasyconych. Dieta śródziemnomorska nie uznaje czegoś takiego jak steki i wołowina. Wołowina jest spożywana rzadko i powinna być tak chuda jak tylko to możliwe.