Płatki owsiane to jeden z najpopularniejszych wśród sportowców, osób dbających o sylwetkę oraz mających na celu zdrowe odżywianie się pierwszych posiłków. Popularności pomagają ich nieocenione wartości odżywcze, łatwość dostępu oraz w przygotowaniu. Zawierają w sobie mnóstwo błonnika i protein, co pozwala im na utrzymanie dość długiego czasu, w którym nie odczuwa się głodu. Najczęstszym przepisem na nie jest gotowanie ich na mleku. Jest to szybkie, proste i skuteczne, ale każdy w życiu potrzebuje urozmaicenia, a jedzenie tego samego codziennie nie każdemu może przypaść do gustu. Na szczęście istnieje wiele przepisów na płatki owsiane, które dodadzą im smaku, nie zanegują, a nawet wpłyną pozytywnie na wartości odżywcze. Warto do tradycyjnego mleka dodać nieco kakao, cynamonu, miodu, czy innych dobrze komponujących się z białą substancją składników. Do całości, już po ugotowaniu, dla witamin i smaku, można dodać owoce, te są dowolne, choć polecane są zwłaszcza banany, brzoskwinie czy jabłka.