Czy „E” są szkodliwe?
- 152 Views
- Redaktor xgv.pl
- 4 maja 2019
- Strong Gym - porady wskazówki
Wydaje ci się, że niemal wszystkie produkty dostępne w sklepach spożywczych są szkodliwe, a przynajmniej niezdrowe, bo zawierają w swoim składzie „E”? W takim razie musisz wiedzieć, że nie każde „E” to konserwant, którego tak się obawiasz. „E” to nie tylko substancje konserwujące. Mogą to być także substancje wzmacniające smak, zapach, kolor czy inną właściwość produktu (jak na przykład kwasek cytrynowy), a także przeciwutleniacze i inne dodatki. Typowymi „złymi” konserwantami są substancje występujące w zakresie od E200 do E29 I jeśli faktycznie zwracasz uwagę na etykiety, to unikaj właśnie tych E.
Należy pamiętać także o tym, że wszelkie substancje oznaczane symbolem E są bardzo ściśle kontrolowane przez Komitet Naukowy Technologii Żywności, który ustala wszelkie normy w tej dziedzinie. Każdy producent ma obowiązek informowania konsumenta o wszelkich substancjach z grupy E, które znalazły się w danym produkcie. Dlatego nie musisz się martwić, że produkt, którego etykieta jest wolna od „E” mógł zostać oszukany.

- 4 stycznia 2021
Kasza w diecie sportowca
- 9 października 2020
Płatki owsiane w diecie
- 7 sierpnia 2020
Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne
- 24 czerwca 2020
Kasza w diecie sportowca
Płatki owsiane w diecie
Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne
Ćwiczenia na klatkę piersiową w domu
Obliczanie zapotrzebowania na kalorie
Co warto wiedzieć o wałkach fitness ?
AAKG do czego służy ?
Rozgrzewka w treningu