Zioła znane są nie tylko jako rośliny medyczne, ale również jako niezastąpione dodatki do potraw takich jak zupy czy mięsa. Zioła wykorzystywano w tajemniczych rytuałach podczas starożytnych świąt. Obecnie zioła są popularne zarówno w domowym leczeniu i aromaterapii, ale i w kuchni. Jako dodatek do różnorodnych potraw zioła sprawdzają się świetnie! Możemy wykorzystywać je na wiele sposobów – poza daniami głównymi mogą one stanowić element zdrowych koktajli czy też element dekoracyjny dla deserów czy ciast. Skąd brać zioła? Możemy hodować je samodzielnie z nasion lub tez kupować gotowe sadzonki. Znajdziemy je w marketach czy też kwiaciarniach. Gotowe, wyrośnięte sadzonki to dobry sposób na dekorowanie letniego balkonu. Zioła skutecznie dostarczą nam cennych witamin, ale i ozdobią przestrzeń naszego domu. Podczas hodowania ziół warto pamiętać o okresie ich kwitnienia – po tym czasie ich wykorzystanie jest możliwe jedynie ze świeżych liści. Zioła przed okresem kwitnienia może skutecznie suszyć.