Świeże owoce to najlepsze źródło witamin i mikroelementów – żadne zestawy witaminowe nie zapewniają takiej dawki zdrowia, co owoce. Podczas wiosny i lata szczególnie warto skorzystać z możliwości jedzenia tego typu produktów, gdyż są one stosunkowo najtańsze a ich różnorodność może przyprawić o zawrót głowy. Z pewnością doskonałym rozwiązaniem będzie również wykorzystanie ich do tworzenia pysznych soków oraz koktajli. Warto wiedzieć, iż owoce najlepiej spożywać w formie nieprzetworzonej – podczas obróbki cieplnej już nawet niewielkie podniesienie temperatury skutkuje zmniejszeniem ilości składników odżywczych oraz utlenieniem cennych witamin. Owoce warto wykorzystywać do tworzenia koktajli – można dowolnie mieszać je oraz dodawać takie składniki jak kiełki zbóż, miód czy nawet zioła. Koktajle stały się w ostatnich latach niezwykle popularne, o czym świadczy ich stała pozycja w kartach menu. Owoce można również wekować i tworzyć z nich przetwory na zimę. Ich wartość odzywcza spada, jednak zachowują wspaniały smak.