Szukasz diety, która połączy w sobie takie cechy jak delikatność, lekkostrawność, ale i pyszny smak – taki, który można z prawdziwą chęcią stosować na co dzień, nawet przez całe życie? Myślisz, że taka nie istnieje? Otóż, mylisz się. Bo taka właśnie jest kuchnia śródziemnomorska. Bo wbrew stereotypom, że kuchnia makaronowa tuczy, dieta śródziemnomorska jest lekka, pomaga zrzucić niepotrzebne kilogramy, a do tego większość potraw można przyrządzić naprawdę szybko i łatwo – poradzą sobie z nimi nawet osoby rozpoczynające swoją przygodę z gotowaniem.
Na czym opiera się kuchnia śródziemnomorska, czyli taka, jaka dominuje we Francji, w Hiszpanii czy we Włoszech? Nie są to tylko makarony. Bardziej wymienić tu należy morskie ryby, owoce morza, a ponadto oliwę z oliwek, zioła, migdały, kasze oraz produkty pełnoziarniste. Czyż nie są to same zdrowe i niskokaloryczne (a do tego pyszne!) składniki? Warto pamiętać o tym, że kuchnia śródziemnomorska ogranicza spożycie mięsa, a tym samym tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.