Warzywa powinny gościć na naszych talerzach codziennie – ich zawartość witaminowa jest niezwykle istotna z punktu widzenia naszego zdrowia i samopoczucia. Warzywa dostarczają wiele mikroelementów, które stanowią konieczne elementy dla prawidłowego rozwoju oraz funkcjonowania organizmu. Warzywa spożywamy najczęściej w formie sałatek czy surówek, mogą stanowić zdrową przekąskę pomiędzy posiłkami. Zdecydowana większość gotuje warzywa, co jednak nie jest dobre. Czy jednak gotowane warzywa są tak samo zdrowe jak nieprzetworzone? Niestety nie. Gotowanie czy gotowanie na parze powoduje wyjałowienie produktów, pozbawienie ich wartości odżywczych. Aby móc korzystać z dobrodziejstwa warzyw warto mieć je pod ręką w formie surowej – w ten sposób możliwe jest dostarczanie do organizmu dużej dawki witamin. Po co sięgać? Z pewnością po rośliny strączkowe, pomidory, paprykę, ogórki, sałaty. Pomogą one wykonać prosty, zdrowy i lekki obiad w upalne dni. Świeżych warzyw szukajmy przede wszystkim na straganach oraz w licznych sklepach warzywnych.