Wiadomości na temat zdrowego żywienia, racjonalnego uprawiania sportu czy przestawiania się na zdrowy tryb życia, nie brakuje. Dzisiaj praktycznie każdy zna się w mniejszym lub większym stopniu na tym, co i dlaczego warto jeść. Nawet jeśli ktoś korzysta jeszcze z wysoko przetworzonej żywności i fast-foodów, zapytany o swoje wybory konsumenckie nie wypiera się wiedzy o niskich wartościach takiego pożywienia. Decydują przede wszystkim dostępność produktów i możliwość ich natychmiastowego spożycia. Walory smakowe, nawet jeśli osiągane za pomocą odpowiednio skomponowanych zestawów konserwantów, aromatów i barwników, także często przykuwają daną grupę klientów do jednej niezdrowej marki. Mimo to świadomość ludzi rośnie bardzo szybko, co jednak oznacza, że w siec jak i na ulicach, krąży wiele rad i wskazówek opartych na własnych subiektywnych odczuciach. To, co mogło komuś pomóc, wcale nie musi przysłużyć się nam. Warto zawsze mieć to na uwadze przed zastosowaniem na sobie czyjejś rady.