Polska kuchnia jest bardzo smaczna, ale nie da się oszukiwać, iż jest ona jednocześnie zdrowa. Dużo w niej tłustych i ciężkostrawnych potraw. Jeśli szukasz kuchni, która okaże się nie tylko bardzo smaczna, ale też zdrowa i lekkostrawna, powinieneś zainteresować się kuchnią śródziemnomorską, czyli taką, jaka jest rodzima dla Francji, Włoch czy Hiszpanii. Przyjrzyjmy się teraz temu, czym charakteryzuje się kuchnia śródziemnomorska.
Kuchnia śródziemnomorska jest przede wszystkim lekkostrawna. Po takich posiłkach czujemy się lekko, przyjemnie i pełni energii. Co więcej, posiłki należące do tej grupy można przygotować bardzo łatwo i szybko – co jest w pewnym sensie uwarunkowane kulturą krajów śródziemnomorskich. Koło południa mają tam przerwę, podczas której przyrządza się i konsumuje obiad.
Podstawą kuchni śródziemnomorskiej są różnego rodzaju owoce morza, ryby, oliwa z oliwek, pełnoziarniste pieczywo, kasze i makarony. Jest to dieta, którą można bez wyrzutów sumienia stosować przez całe życie.