Jest jednym z najbardziej podstawowych produktów na naszych sklepowych półkach, a znamy ją jeszcze z dzieciństwa. Kiedyś jej przygotowywanie było codziennym zwyczajem naszych mam, natomiast dzisiaj dopiero uświadamiamy sobie, jak zbawienne ma znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Kaszę, bo i niej mowa, można spożywać na ciepło i na zimno, na słono i przygotowaną w sposób wytrawny. Do wyboru mamy w Polsce, mnóstwo rodzajów kaszy, takich jak jaglana, gryczana, owsiana, jęczmienna, bulgur, czy orkiszowa. Jest to produkt tani i bardzo łatwy w przygotowaniu. Stanowi za to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Ponadto ma silne działanie odkwaszające i oczyszczające. Nadaje się więc doskonale jako dodatek do posiłków osób dbających o sylwetkę i prawidłowy poziom wagi. Kaszę powinno podawać się na co dzień wszystkim członkom rodziny, a przede wszystkim dzieciom i młodzieży. Z powodzeniem potrafi zastąpić ziemniaki, ryż, czy makaron do obiadu.