Sałatki oraz surówki, kojarzone do tej pory z niedzielnymi obiadami, obecnie wracają do łask i na nowo podbijają nasze serca. Sałatki są obecnie modną alternatywą dla wszystkich silnie solonych przekąsek, które dostępne są w sklepach czy barach. Co ważne, sałatki stworzone są ze świeżych składników: warzyw, kiełków, nasion zbóż, różnorodnych sałat, delikatnych dressingów. Sałatki mogą być świetną przekąską w trakcie pracy, zajęć w szkole czy nawet podczas wakacji. Ich zaletą jest lekkość, sytość oraz możliwość uzupełniania ilości witamin w organizmie. Obecnie sałatki tworzy się na bazie lekkich oliw z aromatycznymi dodatkami – rzadko kiedy jako „łącznik” wykorzystuje się majonez czy śmietanę. Sałatki doskonale sprawdzają się też jako samodzielne danie – w takich sytuacjach warto dodać do nich kawałki odpowiednio przygotowanego mięsa. Przepisy na zdrowe i modne sałatki znajdziemy w licznych książkach kucharskich, jak również w sieci, na portalach kulinarnych. Sałątki należy podawać świeże, tuż po przygotowaniu.