Podczas wakacji sklepy warzywne są prawdziwą feerią kolorów i smaków – warto wykorzystać ten czas, aby uzupełnić niedobory witamin i mikroelementów. W Polsce nie możemy narzekać na brak pysznych warzyw – pochodzą one z ekologicznych, tradycyjnych upraw. Codzienna dieta w wakacje powinna więc być uzupełniona właśnie tylko składnikami. Co wybierać w sklepie? Przede wszystkim warto spożywać warzywa zielone – brokuły, szpinak, liczne sałaty. Posiadają one wiele cennego żelaza oraz fosforu, które wpływają na krzepliwość krwi oraz budowanie odporności organizmu. Warzywa te doskonale smakują zarówno na surowo, jak i obgotowane. Mogą być przekąską, jak i jednym z głównych motywów konkretnego dania. Na co jeszcze zwracać uwagę podczas wypraw do sklepu? Z pewnością warto sięgnąć po rośliny strączkowe oraz bób. To nietypowe warzywo doskonale sprawdza się jako przekąska na ciepło, pozwala na uzupełnienie składników odżywczych i dostarcza wiele żelaza. W sezonie letnim warto również sięgać po paprykę oraz pomidory.