Warzywa to cenne produkty spożywcze, które powinny znajdować się na naszych talerzach bez względu na porę roku. Warzywa to podstawowe źródło witamin, mikroelementów, składników odżywczych. Jak należy jeść warzywa? Najlepiej oczywiście w formie nieprzetworzonej czyli na surowo. Podczas obróbki cieplnej witaminy są utlenianie. Podczas spożywania świeżych warzyw możemy mieć pewność, iż są one pełne witamin. Co jeść? Warto sięgać po rośliny strączkowe, w których składzie znajduje się wiele naturalnego białka . Samo białko jest ważne w procesach budowania wartościowej masy mięśniowej, jak również w hamowaniu procesów katabolicznych. W warzywach znajdziemy również cenny dla naszego życia błonnik. Wiadomo, iż odgrywa on niezwykle ważną rolę w procesach trawiennych i metabolicznych. Błonnik wspomaga przemianę materii, reguluje pracę jelit. Warzywa warto jeść bez względu na porę – mogą być one doskonałą przekąską, która skutecznie zastąpi wszelkie słodycze np. w pracy czy w szkole. Warzywa warto kupować w sklepach warzywnych.